

سرطان سینه
طبق آمار ارائه شده سرطان سینه شایع ترین سرطان در میان زنان کشورمان می باشد. به این منظور ، اهمیت تشخیص زودرس سرطان و غربالگری از جایگاه ویژه ای برخوردار است ، تا با شناسایی سریع ، از گسترش آن جلوگیری نمود. متاسفانه به دلیل عدم توجه زنان نسبت به معاینات سالانه ، سن ابتلا به سرطان سینه در کشورمان پایین بوده و بیماری زمانی تشخیص داده می شود که سرطان منتشر شده و از نظر درمانی کار زیادی نمی توان برای بیمار انجام داد.
در فیلم زیر با زنانی که خطر سرطان سینه بیشتر تهدیدشان می کند آشنا خواهید شد:
علاوه بر نکات مطرح شده ، عوامل زیر نیز در ایجاد سرطان تاثیرگذار هستند:
انجام رادیوتراپی (درمان با اشعه ایکس) قبل از سن ۳۰ سالگی
ناباروری
زایمان اول در سن بالاتر از ۳۰ سال
وجود بافت متراکم در سینه در ماموگرافی
مصرف الکل ، استعمال دخانیات و مصرف چربی زیاد
روش خودآزمایی پستان
برای جلوگیری از مبتلا شدن به سرطان سینه باید از روش خودآزمایی پستان و همچنین انجام آزمایشات ژنتیک برای اشخاصی که سابقه ابتلا به این سرطان را در فامیل و بستگان نزدیک خود را دارند ، استفاده نمود. با این روش تشخیص احتمالی سرطان سینه میسر بوده اما بررسی دقیق تر آن به کمک آزمایشات ماموگرافی صورت خواهد پذیرفت.
یکی از موارد مهمی که شخص باید مورد توجه خود قرار دهد معاینات خودآزمایی (BSE) می باشد. در این معاینات ، شخص باید بافت سینه خود را به دو صورت دیداری و با کمک دست تست نماید:
۱- تست دیداری:
الف – ایستادن جلو آینه و زدن دست ها به کمر و خم کردن شانه ها به سمت جلو
ب – بالا بردن بازوها و قرار دادن کف دست ها به پشت سر
۲- تست با کمک دست: استفاده از انگشت های میانی دست و انجام حرکات دایره وار و خطی و سه گوش بر روی بافت سینه

سرطان سینه
روش های تشخیص سرطان سینه
اگر در معاینات خودآزمایی شخص با موارد زیر مواجه شد باید به پزشک سریعا مراجعه نماید:
۱- وجود برآمدگی بر روی پستان
۲- وجود تغییر شکل در پستان و عدم قرینگی پستان ها
۳- جوش ، زخم و دیگر حساسیت های پوستی مانند سوزش ، پوسته پوسته شدن ، سرخی یا تغییر رنگ پوست، ظاهر پوست پرتقالی و…..
۴- درد پستان – زیر بغل و ترشح از نوک سینه
تصویر زیر علائم تهدیدکننده سرطان سینه را نشان می دهد:

تشخیص سرطان سینه
عوامل محیطی داخلی و خارجی در ابتلا به سرطان سینه تاثیرگذار هستند. عوامل درونی به وضعیت ژنتیک و موروثی بودن این سرطان وابسته بوده و عوامل خارجی به روش محیطی ، روش زندگی و واکنش های رفتاری شخص مانند بحران های روحی و شرایط تغذیه ای بستگی دارد.
هرچند ۹۸ درصد مبتلایان به سرطان سینه را زنان تشکیل می دهند ولی مقدار ۲ درصد ابتلا به سرطان سینه در مردان نیز قابل توجه بوده و لزوم پیگیری بیشتری را می طلبد. از مواردی که اخیرا تعداد بیشتری از مردان ایرانی را درگیر خود کرده است ، متاسفانه ، مصرف بی رویه داروهای زیبایی اندام بوده که باعث کاهش هورمون های مردانه در این افراد شده به طوریکه در ایران خطر ابتلا ورزشکاران به سرطان سینه ۴ برابر بیشتر از آمار جهانی است. علاوه بر این عامل مهم ، سابقه فامیلی ، جهش های زنتیکی و چاقی بیش از حد نیز از عوامل ابتلا به سرطان سینه د ر مردان می باشد.
تومورهای سینه
تومورهای موجود در سینه به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند:
ویژگی تومورهای خوش خیم:
عمدتا دردناک هستند – اندازه نسبتا کوچکی دارند – حالت ثابت نداشته و متحرک هستند – قدرت تهاجم به سایر بافت ها را ندارند – ترشحات نیپل به صورت غیرخونی ، سبز ، زرد و قهوه ای می باشند.
ویژگی تومورهای بدخیم:
از لحاظ قوام سخت هستند- تقریبا بدون درد می باشند – احتمال فرورفتگی پوست وجود دارد – قدرت تهاجم به سایر بافت ها را دارند – ترشح نیپل به صورت خونی و آبکی می باشد.
جراحی پستان
با شناسایی تومورها نیاز به جراحی پستان از الویت های مهم به شمار می رود که در زیر با انواع آن آشنا خواهید شد:
۱- ماسکتومی : در این جراحی، پستان به طور کامل تخلیه می شود.
۲- لومپکتومی : فقط بافت سرطانی به اضافه لایه نازک از بافت سالم محیطی برداشته می شود. معمولا بعد از لومپکتومی ، شیمی درمانی یا پرتودرمانی آغاز می شود.
۳- پرتودرمانی: جهت تکمیل پروسه درمانی سرطان استفاده می شود. در این روش با بهره گیری از پرتوهای با انرژی بالا ، باقیمانده سلول های سرطانی قفسه سینه یا زیربغل یا بافت اطراف سرطان منهدم می شوند و از بین می روند.
شیمی درمانی: با کمک داروهای شیمیایی ، سلول های فعال با قدرت تکثیر بالا را تحت تاثیر قرار می دهند. طول مدت درمان بسته به قدرت دارو و میزان گسترش سرطان متفاوت است.
شرکت جالینوس توس مرکز مشاوره مراکز درمانی ماموگرافی و تامین کننده لوازم مصرفی این مراکز از قبیل فیلم ماموگرافی ، ماکرهای ماموگرافی (نیپل مارکر ، مول مارکر ، کاور پلیت و….) در ایران می باشد.