

رادیولوژی دامپزشکی
با پیشرفت روزافزون تکنیک های تصویربرداری و اهمیت حفظ سلامت حیوانات ، رادیولوژی دامپزشکی نقش مهم خود را در این حوزه نمایان می سازد. هدف اصلی از رادیولوژی دامپزشکی ، پیدا کردن روش صحیح و مناسب در تهیه عکس های رادیوگرافی از حیوانات بوده ، به نحوی که تشخیص بیماری به آسانی میسر باشد.
در رادیولوژی دامپزشکی داشتن اطلاعات دقیق و کامل درباره تاریخچه بیماری حیوان لازم و ضروری می باشد.
همچنین برای ارزیابی و تشخیص درست عکس رادیولوژی حیوانات با کمک پرتو ایکس ، باید قبلا اظهار نظر بالینی در مورد تشخیص بیماری حیوان به عمل آمده باشد و سپس نسبت به اکسپوز کردن اقدام نمود. با وجود تشخیص بالینی ، عضو مورد نظر شناسایی شده و به تعداد معدودی از حیوان عکس برداری انجام می شود تا حیوان از تاثیرات جانبی پرتو ایکس مصون بماند. لازم به ذکر است که وجود لوازم محافظ سربی نظیر روپوش سربی و دستکش سربی برای دامپزشک به علت قرارگیری متعدد در معرض پرتو ایکس ضروری می باشد.
معمولا برای تشخیص درست وضع غیرطبیعی عضو ، دو عکس از جهات مستقیم و مایل از حیوان گرفته شده تا مشخص شود که توده یا عضو غیرعادی در داخل بدن حیوان واقع شده و یا اینکه در خارج از محوطه داخلی در زیر پوست قرار گرفته است.
عواملی که در تعیین آسیب شناسی در رادیولوژی دامپزشکی برای تفسیر دامپزشک دخالت دارد ، عبارت است از: اندازه ، ساختمان ، چگالی ، موقعیت ، وظیفه و کار عضو مورد نظر که از آن رادیوگرافی به عمل آمده است. مطالعه اختصاصی روی هر دستگاه تشریحی ، آسان ترین و صحیح ترین وسیله برای مطالعه کامل نواحی عکس برداری شده می باشد. برای مثال بهتر است از استخوان ها که جز دستگاه حرکت می باشد شروع کرد.
تنها با یک روش منظم و صحیح در هر رادیوگرافی آسیب هایی را که به سختی قابل تشخیص می باشد را می توان مشخص نمود. اگر همیشه یک طرف با سمت قرینه بدن حیوان مقایسه شود (مثلا پای چپ با پای راست یا دست چپ با دست راست) کمک قابل توجهی در تشخیص بیماری می کند. جدا از دردهای استخوانی ، با روش فلوروسکوپی و خوراندن محلول باریم می توان به وجود زخم در جداره امعا و احشا حیوان پی برد.
بخش رادیولوژی دامپزشکی کلینیک ، بیمارستان یا مرکز درمانی از اصلی ترین بخش ها محسوب می شود. برای این بخش به تعدادی تجهیزات ضروری نیاز است که در ذیل به آن ها اشاره می گردد.
اتاق رادیولوژی دامپزشکی
برای عکس برداری با اشعه ایکس ، وجود اتاقی که با سرب پوشش داده شده باشد لازم می گردد. سرب با ضخامت ۲ میلی متر برای جلوگیری از نشت اشعه به بیرون بکار می رود. همچنین درب ها نیز با سرب ، عایق بندی می گردند. جالینوس توس سرب کوبی و عایق بندی مراکز رادیولوژی دامپزشکی را تحت استاندارد انرژی هسته ای و دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام می دهد.
دستگاه رادیولوژی پرتابل
دستگاه رادیولوژی پرتابل مهم ترین قسمت بخش رادیولوژی می باشد . این دستگاه از پایه نگهدارنده و تیوب اشعه ایکس تشکیل می شود. تیوب اشعه ایکس شامل ترانس در قسمت سر تیوب بوده تا بتواند ولتاژ ۲۲۰ ولت را تقویت نموده و قدرت لازم برای پرتاب اشعه را فراهم سازد. بسته به نوع حیوان از لحاظ چگالی و ساختمان آناتومی ، دستگاه هایی با فرکانس و آمپرهای متفاوتی به کار می رود که معمولا در ایران برای حیوانات کوچک از جریان بین ۲۰ تا ۵۰ میلی آمپر استفاده می گردد. تجهیزات پزشکی جالینوس توس عرضه کننده برندهای مختلف دستگاه رادیولوژی پرتابل دامپزشکی از قبیل زیمنس آلمان ، آکوما ژاپن و……… می باشد.
دستگاه ظهور و ثبوت رادیولوژی
بعد از اکسپوز و اشعه برداری از حیوان ، فیلم مورد نظر برای تشخیص توسط دامپزشک ، باید وارد دستگاه ظهور و ثبوت رادیولوژی (پروسسور رادیولوژی) گردد. این دستگاه از دو تانک ظهور و ثبوت تشکیل شده که فیلم پس از عبور از این دو مخزن و خشک شدن توسط هیتر دستگاه قابل رویت توسط پزشک خواهد بود. تجهیزات پزشکی جالینوس توس برندهای مختلف این دستگاه از قبیل اپتیکس، پروتک آلمان و … را همراه با پشتیبانی فنی ارائه می نماید.
شرکت جالینوس توس مجری راه اندازی و پشتیبانی فنی تجهیزات دامپزشکی اعم از سرب کوبی، فروش دستگاه رادیولوژی پرتابل و دستگاه ظهور و ثبوت فیلم رادیولوژی و همچنین ارائه دهنده انواع لوازم و تجهیزات مصرفی مراکز رادیولوژی دامپزشکی از جمله فیلم رادیولوژی ، داروی ظهور و ثبوت فیلم رادیولوژی و محافظ سربی (روپوش، دستکش و عینک سربی) می باشد.
تماس: ۳۸۴۵۴۶۵۲-۰۵۱